0

Tajines zijn dikke aardewerken schalen met een hoge kegelvormige of bolvormige deksel. De meesten zijn voorzien van een glazuurlaag en sommigen zijn beschilderd. Als je in de steden van Marokko loopt, sta je versteld van de kleurenpracht van de vele Marokkaanse tajines bij elkaar. In Marokko is de tajine met zijn gelijknamige stoofgerecht razend populair. Ook in Nederland wint de Marokkaanse tajine aan populariteit.

Koken met tajine

Het stoofgerecht Marokkaanse tajine wordt gemaakt in een Marokkaanse aardewerk tajine. Deze tajine moet loodvrij zijn, anders kun je hem niet gebruiken om in te koken. Heb je de juiste tajine in huis, dan kun je aan de slag met het maken van een verrukkelijke tajine stoofpot. Hiervoor worden vlees, vis en/of groenten samen met specerijen, aardappelen of peulvruchten gedurende lange tijd in de tajine gekookt. Tijdens het koken slaat het verdampte water, dat uit het voedsel komt als een condens op het deksel neer, waarna het afkoelt en terugloopt in de schaal. Hierdoor wordt het eten gestoomd en worden de smaken van de ingrediënten optimaal gemengd. Het vrijgekomen vocht zorgt er ook voor dat de ingrediënten sappig blijven en het vlees mals wordt. Zo ontstaat er een heerlijke saus. Naast stoofgerechten kun je in tajines ook in kortere tijd gerechten bereiden. Het vlees, de vis en groenten worden in dit geval gegrild. Het koken met tajine gebeurt traditioneel boven hete kolen. Maar koken met tajine kan ook in de oven of op een gasfornuis. Als er op gas wordt gekookt is er wel een sudderplaatje nodig om het Marokkaanse aardewerk op te plaatsen.

Marokkaanse Tajines

Marokkaanse tajines om in te serveren

Meestal zijn de gekleurde tajines niet bedoeld om in te koken, maar om in te serveren. Voor het serveren van de tajine stoofpot wordt in Marokko gebruik gemaakt van prachtige, beschilderde tajines, die niet alleen in Marokko worden verkocht, maar ook steeds vaker in Nederland. En dat is fijn, want als je dit overheerlijke stoofgerecht in Nederland bereidt, dan verdient het servering in het prachtige Marokkaanse servies. De keuze uit tajines om in te serveren is enorm. Je kiest voor de tajine, die beschilderd is met één warme kleur, zoals blauw, oranje, geel, bordeaux of groen. Of je kiest voor het Marokkaanse servies dat voorzien is van een vrolijk motief. Misschien wil je de tajine niet gebruiken om gerechten in te serveren, maar als decoratie voor in je huis. Ook dat is mogelijk.

Marokkaanse schalen

Het stoofgerecht tajine kun je ook serveren in Marokkaanse schalen. Maar deze kleurrijke beschilderde schalen worden vaker gebruikt als decoratie, bijvoorbeeld voor aan de wand. Je ziet dit type schaal ook vaak als fruitschaal.

Marokkaanse kommen

Je tajine maaltijd smaakt nog lekkerder als je gebruik maakt van de speciale Marokkaanse kommen, die bovendien voortreffelijk matchen bij de tajine, die in het midden van de tafel staat te pronken. De kommen zijn prachtig beschilderd. Je hebt ze in allerlei kleuren, zoals geel, rood, blauw, oranje, zwart en groen. Soms zijn Marokkaanse kommen voorzien van een metaal gekleurde zilverkleurige boven en onderrand, soms ook van een vrolijk motief. De kommen zijn ook te gebruiken voor tapas of om nootjes in te serveren.

Reactie plaatsen

Geef een reactie

Je email wordt niet gepubliceerd.